350 Beds Year 2007 (Project Involved by Ir.Wong Chu Loong)

Hospital Kluang Johor

Hospital Kluang (Lama) dibina pada tahun 1931, mempunyai keluasan keseluruhan 15 hektar manakala luas binaan ialah 8 hektar. Hospital ini mempunyai 244 buah katil dan 10 buah wad. Terletak di Jalan Hospital bersebelahan dengan Kem Mahkota Kluang. Walau bagaimanapun Hospital Kluang (lama) ini telah berpindah ke tapak hospital baru mulai 30 Disember 2011.

Hospital Enche’ Besar Hajjah Khalsom, Kluang (HEBHK) ini telah dibina diatas tapak seluas 40 ekar. Ianya terletak 8km dari lokasi hospital lama dan merupakan satu projek reka dan bina. Hospital ini dilengkapi dengan 268 katil beserta 220 buah kuarters untuk kediaman pelbagai kategori anggotanya. Hospital ini terdiri daripada 2 buah blok bangunan utama hospital yang mana blok hadapan hospital mempunyai 2 tingkat manakala blok belakang pula terdiri daripada 10 tingkat.

Hospital Kluang menyediakan perkhidmatan sekunder yang dilengkapi dengan perkhidmatan klinikal, sokongan klinikal dan bukan klinikal. Hospital Baru ini telah mula beroperasi sepenuhnya pada 30 Disember 2011. Walaupun dari segi pertambahan katil adalah tidak banyak (iaitu 24 buah katil sahaja) tetapi terdapat banyak pertambahan perkhidmatan dan skop kerja di hospital baru berbanding hospital lama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *